Rabu, November 12, 2008

M L M itu piramid?


Sebelum saya jawab soalan ini, biar saya berikan 3 senario di bawah:

1. Sebuah kerajaan mempunyai seorangpresiden atau perdana menteri, diikutioleh beberapa menteri... dan wakil-wakil rakyat lain, ketua daerah dan sebagainya. Cuba perhatikan...Adakah jumlah perdana menteri lebih ramai dari menteri? Bagaimana pula jumlah menteri berbanding wakil rakyat... dan jumlah... anda tahu selebihnya bukan?

2. Sebuah syarikat mempunyai seorang CEO atau presiden, diikuti dengan naib presiden, direktor, pengurus dan lain-lainnya. Berapa ramaikah bilangan direktor jika dibandingkan dengan jumlah pengurus?Sudah tentulah jumlah direktor lebih rendah dari jumlah bilangan pengurus. Bagaimana pula gaji presiden berbanding gaji seorang pengurus? Bolehkah seorang pengurus mempunyai gaji setinggi gaji pesiden? Tentu kucar-kacir pengurusan syarikat ini jika gaji presiden (orang paling tinggi dalam piramid) lebih rendah dari gaji seorang pengurus.

3. Sebuah organisasi M L M mempunyai pemimpin yang mempunyai lebih ramai orang di bawah beliau dengan pelbagai pangkat yang lebih rendah. Beliau mendapat lebih banyak pendapatan daripada orang lain. Walau bagaimana pun, tidak mustahil orang di bawah beliau menjadi lebih bagus dan menyamai atau mendapat lebih banyak pendapatan daripada beliau pada suatu hari nanti. Semuanya bergantung kepada usaha mereka membina sebuah piramid yang besar, jadi apakah kesimpulan yang hendak saya buat di sini? Senario manakah lebih adil?

Jangan anda tersalah anggap yang sesebuah organisasi piramid itu adalah menyalahi di sisi undang-undang. Yang salahnya ialah skim cepat kaya yang menggunakan piramid untuk menindas orang bawahan. Sebenarnya, organisasi yang berbentuk piramid adalah sebuah organisasi yang kukuh. Jika tidak, sebuah negara mungkin akan tumbang. Ekonomi negara akan kebelakang, dan orang akan terus gagal di dalam bisnes. Masalah piramid dan M L M sepatutnya difahami dengan betul... dan bukannya mengambil kesimpulan yang M L M adalah sebuah piramid dan menyalahi undang-undang. Jadi, betulkan M L M itu sebuah piramid?

Ya, M L M ialah sebuah piramid tetapi tidak semestinya skim piramid atau skim cepat kaya yang menyalahi undang-undang. Kerajaan kita juga berbentuk piramid, syarikat swasta dan kerajaan juga berbentuk piramid. Mungkin keluarga anda juga berbentuk piramid.
Ikhlas dari Zamri Nanyan http://www.RahsiaMLM.com

Tiada ulasan: