Ahad, November 23, 2008

Apa Istimewanya Sistem MLM HPA?Menurut PJM Cikgu Murad yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam MLM, beliau dapat membezakan MLM HPA dengan MLM yang ia pernah ceburi sebelum ini dari A sampai Z. Berikut saya kutip dari blognya yang mungkin ramai pengunjung blog saya tidak berkesempatan membacanya.

DALAM MLM KONVENSIONAL LAIN ADA 2 SYARAT MAINTAIN YANG PERLU DIPATUHI UNTUK MEMASTIKAN ANDA DAPAT BONUS. SATU, MAINTAIN PERIBADI DAN KEDUA, MAINTAIN KUMPULAN. YANG PALING MENYIKSAKAN ADALAH MAINTAIN KUMPULAN KERANA JIKA ANDA ADA 6 KAKI MAKA SETIAP KAKI MESTI MENCUKUPKAN NILAI MAINTAIN KUMPULAN YANG BERJUMLAH RIBUAN NILAI MATA. SEBAB ITULAH BERLAKU PAKSAAN BELIAN UPLINE KE ATAS JARINGAN SECARA PAKSA, TIPU DAYA ATAU PUJUKAN. SYARAT INI PULA BERMULA DARI PANGKAT PERTAMA LAGI.

2. DALAM MLM KONVENSIONAL, YANG DIKATAKAN 'TABUNG KERETA' ATAU 'ANUGERAH KERETA' ITU SEBENARNYA ADALAH PERANGKAP. KEJAYAAN DIUKUR PADA KERETA MEWAH YANG DIPANDU. TAK NAMPAK KERETA, KUNCI PUN JADI BAHAN UNTUK DITAYANG. PADAHAL RAMAI DARIPADA AHLI MLM YANG MEMANDU KERETA MEWAH ITU HIDUP DI RUMAH YANG SEMPIT ATAU MASIH MENYEWA RUMAH. UNTUK PENUHI SYARAT TABUNG KERETA MEWAH BUKANNYA BEGITU MUDAH. BANYAK KOS TERPAKSA DIKELUARKAN DAN TOP -UP BARANGAN BEGITU BANYAK BERLAKU. BILA DAH DAPAT KERETA DAH MACAM MEMIKUL BIAWAK HIDUP PULA KERANA PERLU KEJAR SALE UNTUK MELEPASI SYARAT BAYARAN TABUNG KERETA. SEKIRANYA BAYARAN BULANAN SEKITAR 2500.00 MAKA SELALUNYA INSENTIF TABUNG KERETA HANYA SEKITAR 300 - 500.00 SAHAJA. JADI BAKINYA TERPAKSA DITANGGUNG OLEH PEMEGANG TABUNG KERETA TERSEBUT. PADA SAAT INI HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAU APA YANG TERBUKU DALAM HATI PEMEGANG TABUNG KERETA ITU DAN HIDUPNYA BEGITU SENGSARA SEKALI!!

3. DALAM MLM KONVENSIONAL, AHLI-AHLINYA TIDAK MEMBENTANG PLAN PEMASARAN SECARA LENGKAP DAN TELUS. MEREKA MENGGAMBARKAN IANYA BEGITU MUDAH SEKALI UNTUK DICAPAI. KEADAAN INI HANYA DISEDARI KEMUDIAN APABILA ANDA SUDAH TERMAKAN UMPAN. MEMANG PADA PERINGKAT AWAL IA NAMPAK MUDAH TAPI SYARAT DAN TEKANAN AKAN DATANG SEBAIK ANDA CAPAI PANGKAT PERTAMA. APABILA SUDAH TERPERANGKAP AMAT SUKAR UNTUK CARI JALAN KELUAR. ANDA AKAN DIGUNA-GUNAKAN DENGAN KATA-KATA MOTIVASI YANG DAHSYAT-DAHSYAT. APABILA SUDAH TERKORBAN KELUARGALAH YANG MENJADI MANGSA.

Sedangkan dalam MLM HPA, kita hanya ada maintain peribadi sahaja iaitu 50NM yang hanya dapat bonus belian peribadi kita sahaja dan jika maintan peribadi melebihi 100 NM, kita akan dapat menikmati bonus-bonus lain yang ditawarkan. Manakala bonus PJE/PJI/PJM yang menetapkan syarat belian jaringan PJ melebihi 3000NM hanyalah bonus itu sahaja, ianya tidak menjejaskan bonus-bonus yang lain. Bonus yang lain tetap dinikmati dengan hanya maintain peribadi 100NM.

Dalam HPA tabung kereta tidak ada. Yang ada hadiah kereta tunai tanpa pinjaman bank.

Dalam HPA pelan pemasarannya kita bentangkan secara telus di dalam program PBC. Kita bentangkan strategi bagaimana menjana pendapatan 5 angka dalam masa 5 bulan. Gerakerja 6M yang kita bentangkan agak unik kerana biasanya syarikat lain hanya ada 5M. M yang ke 6 kita ialah Mendignosis penyakit dan Merawat menggunakan kaedah perawatan JAWI.

Untuk tahu lebih lanjut lagi sistem MLM kita yang dikatakan syariah oleh Biro Konsultansi Majlis Ulama Indonesia, sila ikuti progrem PBC yang kita adakan di semua tempat seluruh Malaysia setiap minggu. Dapatkan jadual PBC di laman web http://www.hpa.com.my/ atau http://www.kpa2u.wordpress.com/


Tiada ulasan: